Zrównoważona
Produkcja
i Przetwórstwo
Mleka

Nowe regulacje unijne i krajowe związane ze zrównoważonym rozwojem są wyzwaniem dla producentów i przetwórców mleka. Część z nich jest na początkowym etapie procedowania co stwarza możliwość uczestnictwa w ich tworzeniu i dostosowaniu do potrzeb i możliwości branży mleczarskiej.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Polska Izba Mleka rozpoczęła realizację projektu pt. Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka, którego celem jest poszerzenie wiedzy przetwórców i producentów mleka o zmianach w regulacjach mówiących o zrównoważonym rolnictwie oraz o tym jak się do nich przygotować.

Zrównoważoność

Zrównoważony rozwój to koncepcja, która zyskała na znaczeniu w ostatnich latach, gdy świat zmaga się z pilnymi wyzwaniami środowiskowymi, społecznymi i gospodarczymi.

Komitet Sterujący

Polska Izba Mleka, Związek Polskich Przetwórców Mleka i Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności podpisały porozumienie o współpracy w zakresie podejmowania wspólnych działań na rzecz rozwoju i promocji rolnictwa zrównoważonego, w szczególności zrównoważonego mleczarstwa. Efektem porozumienia było utworzenie Komitetu Sterującego – Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka.

Akty Prawne

Rzetelne źródło wiedzy, możesz tu znaleźć m.in.:
akty prawne, normy, standardy dotyczące zrównoważoności

Aktualności

Zapisz się do newslettera

i bądź na bieżąco z aktualnościami.

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.