Ułatwienia dostępu

Blog

STANDARDY RAPORTOWANIA ESRS cz. II Obowiązek związany z raportowaniem według standardów raportowania zrównoważonego rozwoju (ESRS) dotyczą wyjątkowo szerokiego kręgu przedsiębiorstw prowadzących działalność w państwach Unii

Gospodarka w obiegu zamkniętym w przetwórstwie mleka Gospodarka Obiegu Zamkniętego, w skrócie nazywana po prostu GOZ to jeden z elementów zrównoważonego rozwoju, na który przedsiębiorstwa

STANDARDY RAPORTOWANIA ESRS cz. I Standardy Raportowania Zrównoważonego Rozwoju, czyli w skrócie ESRS, wprowadzone zostały do polskiego stanu prawnego w ramach implementacji dyrektywy CSRD. Stawiają

Zrównoważone mleczarstwo – przyszłość branży mleczarskiej Zrównoważone mleczarstwo to nie tylko trend, ale konieczność. W obliczu zmian klimatycznych i rosnących oczekiwań konsumentów, branża mleczarska musi

Wpływ wylesiania na gospodarkę rolną Wylesianie wpływa na produkcję mleka w sposób pośredni i bezpośredni, głównie przez zmiany klimatyczne, degradację ekosystemów oraz gospodarkę rolną. Najistotniejszymi

Zrównoważony rozwój to również kwestie pracownicze ESG to nie tylko kwestie środowiskowe, chociaż o tym obszarze mówi się najwięcej. To również związany ze sprawami pracowniczymi,

Dyrektywa o przeciwdziałaniu wylesianiu i degradacji lasów Rada Europejska ostatecznie zatwierdziła już rozporządzenie mające zminimalizować ryzyko wylesiania i degradację lasów, z którymi związane są produkty

Zrównoważone rolnictwo to korzyści dla przyrody, rolników i konsumentów Zrównoważenie rolnictwa nie oznacza mniejszej produkcji i droższej żywności, ani nie przyczynia się do mniejszej jej

European Blue Deal

European Blue Deal Woda jest fundamentalnym zasobem. Jest niezbędna dla ekosystemów, życia ludzkiego oraz funkcjonowania gospodarki i naszego społeczeństwa. Globalne zasoby wodne są jednak ograniczone

Zrównoważona produkcja rolna to korzyści na wielu płaszczyznach Zrównoważenie rolnictwa ma na celu ograniczenie jego negatywnego wpływu na środowisko i klimat, a jednocześnie umożliwienie wyżywienia

Działania na rzecz zrównoważonej produkcji mleczarskiej Przetwórcy mleka na całym świecie są świadomi wpływu zrównoważonego rozwoju na sektor mleczarski. Sektor ten w wyjątkowym stopniu przyczynia

Rola zrównoważonego rozwoju w ograniczaniu marnowania żywności Jednym z największych problemów dotyczących problemów w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji żywności jest marnotrawstwo żywności. Zjawisko to rozwija

Zrównoważone rolnictwo nie musi oznaczać mniejszej produkcji żywności Troska o środowisko naturalne i zrównoważenie produkcji rolnej, do którego dąży Unia Europejska, nie musi polegać na

RAPORTOWANIE POZAFINANSOWE OBEJMNIE CAŁY ŁAŃCUCH DOSTAW Podstawą raportowania celów związanych między innymi z Zielonym Ładem jest Dyrektywa CSRD. Skrót oznacza raportowanie przedsiębiorstw na rzecz zrównoważonego

ZRÓWNOWAŻONA PRODUKCJA MLEKA TO WIELE ZALET Zrównoważone rolnictwo wpływa na jakość uzyskiwanego mleka na wiele sposobów. Wiążą się one z dobrostanem zwierząt oraz dbałością o

Wspólne podejście Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej do obliczania śladu węglowego produktu ZNAKOWANIE PRODUKTÓW MLECZARSKICH JAKO PRZYJAZNYCH ŚRODOWISKU Znakowanie mleka jako pochodzącego z zrównoważonego rolnictwa jest coraz

Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka ma znaczenie Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka to system, który dąży do minimalizowania negatywnego wpływu na środowisko naturalne i maksymalizowania

Konsumpcja produktów przyjaznych środowisku rośnie Pomimo licznych zawirowań na rynku żywnościowym trend związany ze spożywaniem produktów wytworzonych w sposób przyjazny środowisku rośnie. Niemniej na rynku

Działania prośrodowiskowe są ważne, ale potrzeba lepszego przepływu informacji – Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uwzględniać trzy aspekty: ekonomiczny,

Zrównoważona produkcja mleka – klucz do przyszłości Zrównoważona produkcja mleka – klucz do przyszłości Czy wiesz, że produkcja mleka ma ogromny wpływ na nasze środowisko?

Ślad węglowy a branża mleczarska Ślad węglowy związany z wyprodukowaniem litra mleka jest kluczowym wskaźnikiem, istotnym zarówno dla hodowców bydła mlecznego, jak i zakładów przetwórczych.

Nowe opakowania produktów mleczarskich pomagają chronić środowisko – Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań – ich tarę – zauważa dr hab. inż. Justyna Żulewska,

Premiowanie Zrównoważonego Rozwoju Praktyki związane ze zrównoważonym rozwojem są premiowane nie tylko w handlu. Wiele zakładów mleczarskich już teraz uzależnia cenę surowca od stosowania określonych

Gospodarstwa mleczne mogą być rozproszonymi mikroelektrowniami Rolnictwo zrównoważone nie powinno dążyć do zmniejszania pogłowia krów, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych – zauważa dr hab. Marcin

Warto mierzyć ślad węglowy, może być ważny dla konsumentów – Niedługo handel może żądać, informacji o śladzie węglowym poszczególnych produktów spożywczych – mówi prof. Andrzej

Kolejne państwa wdrażają standardy zrównoważonej produkcji Zrównoważony rozwój to trend występujący nie tylko w Unii Europejskiej. W Polsce kojarzony jest przede wszystkim z Europejskim Zielonym

Produkcja mleka może być przyjaźniejsza dla środowiska Zrównoważone rolnictwo, na które stawia Komisja Europejska, ma prowadzić do produkcji bardziej przyjaznej środowisku. Dużo w tym kontekście

Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka Początkowo dyskusje wokół zrównoważonego rozwoju ograniczały się do potrzeby zmniejszania negatywnego oddziaływania gospodarek na środowisko naturalne. Z biegiem lat kwestia

Zaproszenie na szkolenie pt. „Ryzyko greenwashingu i raportowanie zrównoważonego rozwoju w branży mleczarskiej” Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt. “Ryzyko greenwashingu i raportowanie zrównoważonego

Relacja ze szkolenia pt. “Wymogi w zakresie opakowań i odpadów opakowaniowych dla branży mleczarskiej”. W dniu 25 października 2023r. w Centrum konferencyjnym „Zielna” w Warszawie

Zaproszenie na szkolenie pt. “Wymogi w zakresie opakowań i odpadów opakowaniowych dla branży mleczarskiej“ Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt. “Wymogi w

Komitet Sterujący o niemarnowaniu żywności Komitet Sterujący – zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka powstał na początku bieżącego roku z inicjatywy Polskiej Izby Mleka, Związku Polskich

Polska a zrównoważoność

Polska a zrównoważoność Zrównoważony rozwój to stan, który odpowiada na obecne potrzeby społeczeństw i daje możliwość  realizacji potrzeb przyszłym pokoleniom. Do warunków osiągnięcia zrównoważonego rozwoju

Zrównoważoność ma znaczenie Zrównoważony rozwój jest jednym z tych haseł, które są obecnie często używane, ale co tak naprawdę oznacza? Zasadniczo zrównoważony rozwój polega na

Komitet Sterujący o dekarbonizacji i rolnictwie węglowym – korzyść dla rolnika i planety! Komitet Sterujący, powstały z inicjatywy Agnieszki Maliszewskiej – Dyrektor Polskiej Izby Mleka,

Zrównoważoność a Europejski Zielony Ład – informacja prasowa   Szanowni Państwo, Europejski Zielony Ład stanowi obecnie główną strategię Unii Europejskiej na rzecz wzrostu, obejmującą także

Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka – większa świadomość to lepsza przyszłość – informacja prasowa   Szanowni Państwo, Nowe regulacje prawne związane ze zrównoważonym rozwojem są

Nowe regulacje unijne i krajowe Nowe regulacje unijne i krajowe związane ze zrównoważonym rozwojem są wyzwaniem dla producentów i przetwórców mleka. Część z nich jest

Czy wiesz, co to zrównoważone rolnictwo? Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów

To już czwarte spotkanie Komitetu Sterującego – Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka Cały sektor mleczarski, jak i rolniczy, stoją przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju

Komitet Sterujący – Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka o tym jak na branżę mleczarską wpłyną nowe regulacje opakowaniowe (PPWR) 1 czerwca 2023 roku odbyło się

Kolejne spotkanie Komitetu Sterującego – Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka Polska Izba Mleka wraz ze Związkiem Polskich Przetwórców Mleka oraz Polskim Stowarzyszeniem Zrównoważonego Rolnictwa i

Pierwsze obrady Komitetu Sterującego – Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka W dniu 11 kwietnia 2023 r. w siedzibie Związku Polskich Przetwórców Mleka w Warszawie miało