Ułatwienia dostępu

Działania na rzecz zrównoważonej produkcji mleczarskiej

Przetwórcy mleka na całym świecie są świadomi wpływu zrównoważonego rozwoju na sektor mleczarski. Sektor ten w wyjątkowym stopniu przyczynia się do produkcji bogatej w składniki odżywcze i zdrowej żywności, mając jednocześnie ma wpływ na zmiany klimatyczne, dobrostan zwierząt, różnorodność biologiczną i żyzność gleby. Nieustannie też prowadzi działania na rzecz bardziej zrównoważonej produkcji. Działania w tym kierunku prowadzone są w sześciu kluczowych obszarach.

  1. Redukcja gazów cieplarnianych

Gospodarstwa mleczne emitują gazy cieplarniane, co ma wpływ na zmiany klimatyczne. Redukcja emisji w gospodarstwach mlecznych koncentruje się na metanie i podtlenku azotu oraz w znacznie mniejszym stopniu na dwutlenku węgla. Obszary żywienia i zarządzania obornikiem stwarzają duże możliwości ich redukcji. Gospodarstwa rolne mogą również przyczyniać się do redukcji emisji gazów cieplarnianych w atmosferze  poprzez podejmowanie działań mających na celu sekwestrację dwutlenku węgla w glebie poprzez zwiększenie zawartości w niej materii organicznej.

  1. Jakość gleby i składniki odżywcze

Poprawa jakości gleby koncentruje się na osiąganiu optymalnych plonów w połączeniu z uwzględnieniem funkcji ekosystemu glebowego, takich jak regulacja ilości wody, obieg składników odżywczych oraz różnorodność biologiczna mikroorganizmów i roślin w glebie. Stosowanie nawożenia powinno zostać dostosowane w celu zminimalizowania strat składników odżywczych, takich jak azot i fosfor, do wody i powietrza. Sekwestracja węgla w glebie jest ważnym środkiem służącym poprawie jakości gleby i przyczynianiu się do redukcji emisji gazów cieplarnianych w powietrzu.

  1. Różnorodność biologiczna

Użytkowanie gruntów pod uprawę paszy dla bydła mlecznego będzie ma wpływ na lokalną i globalną różnorodność biologiczną. Opracowywanie najlepszych praktyk, które przyczyniają się do różnorodności biologicznej, jest coraz częstszym tematem w badaniach nad mleczarstwem. Przykładami takich praktyk są: redukcja emisji szkodliwych dla przyrody, mniejsze stosowanie biocydów oraz mniejsze zużycie soi z obszarów zagrożonych wylesianiem. Przyczynia się do tego również współpraca z organizacjami zajmującymi się ochroną przyrody, odbudowa krajobrazu i ochrona rzadkich gatunków.

  1. Jakość i ilość wody

Woda może pełnić wiele ról w gospodarstwie. Minimalizacja wpływu gospodarstwa rolnego na jakość wód powierzchniowych i gruntowych jest kluczowym zrównoważonym celem. Jest to związane ze stosowaniem nawozów, obornika, biocydów i innych rodzajów substancji mogących powodować zanieczyszczenia wód. Drugim istotnym obszarem jest efektywne wykorzystanie wody, zarówno w uprawach, jak i do produkcji mleka.

  1. Dobrostan i zdrowie zwierząt

Stworzenie warunków umożliwiających normalne wzorce zachowań zwierząt poprzez dostosowanie pomieszczeń inwentarskich i stosowanie wypasu ma pozytywny wpływ na ich dobrostan i zdrowotność. Monitorowanie dobrostanu zwierząt jest ważną dziedziną badań mających na celu lepsze zrozumienie ich zachowań i wykluczenie dyskomfortu.

  1. Cyrkularna produkcja żywności

Celem systemu żywnościowego o obiegu zamkniętym jest optymalizacja wykorzystania dostępnych zasobów biomasy na świecie. Jednym z celów tego podejścia o obiegu zamkniętym jest uniknięcie wykorzystywania biomasy jadalnej przez człowieka (takiej jak zboża i rośliny strączkowe) jako źródła pożywienia dla zwierząt. Może to przyczynić się do zwiększenia światowego bezpieczeństwa żywnościowego. Wyzwaniem dla sektora mleczarskiego jest rozważenie roku krów mlecznych w systemie żywnościowym o obiegu zamkniętym. Przyszłe dawki pokarmowe powinny w większym stopniu koncentrować się na pozostałościach z produkcji roślinnej i produktach ubocznych przemysłu spożywczego.

#ekspertmowi #FPM #FunduszePromocji #PolskaIzbaMleka

Podziel się swoją opinią