Ułatwienia dostępu

PRODUKCJA MLEKA WSPIERA TRANSFORMACJĘ ENERGETYCZNĄ

Obszary rolne w coraz większym stopniu stają się elementem produkcji energii i biorą udział w transformacji sektora. Również produkcja mleka może wspierać transformację energetyczną na nawet kilkanaście sposobów, zwłaszcza poprzez wykorzystanie nowoczesnych technologii oraz zrównoważonych praktyk rolniczych. Istnieje kilka głównych obszarów, w których może ona generować wpływ na ten proces.

Produkcja mleka oraz inne działy rolnictwa oparte na hodowli bydła mają kluczowy znaczenie dla funkcjonowania biogazowni. Gospodarstwa mleczne generują dużą ilość obornika i gnojowicy, które mogą być wykorzystywane do produkcji biogazu w biogazowniach. Biogaz z kolei może zasilać lokalne sieci energetyczne lub być wykorzystywany na miejscu do ogrzewania i produkcji energii elektrycznej. Ponadto produkcja biogazu pomaga ograniczyć emisję metanu, który jest silnym gazem cieplarnianym.

Coraz popularniejszym rozwiązaniem wśród hodowców bydła jest wykorzystanie fotowoltaiki i energia wiatrowa w gospodarstwach mlecznych. Ma to miejsce w coraz większej ilości zarówno mleczarni jak i gospodarstw rolnych, które  inwestują w instalacje fotowoltaiczne oraz turbiny wiatrowe. Dzięki odnawialnym źródłom energii zmniejszeniu ulega zużycie paliw kopalnych, obniżają się koszty energii elektrycznej oraz generowane są dodatkowe źródła dochodu z jej sprzedaży.

Temat efektywności energetycznej w przetwórstwie mleka w ostatnich latach znacznie przybrał na znaczeniu. W zakładach przetwarzających mleko stosuje się technologie odzyskiwania ciepła, systemy chłodzenia o niskim zużyciu energii oraz systemy inteligentnego zarządzania energią. Optymalizacja procesów przetwórczych znacząco zmniejsza również ślad węglowy przemysłu mleczarskiego.

Coraz większą rolę odgrywa również rolnictwo regeneratywne i związana z tym sekwestracja dwutlenku węgla. Praktyki takie jak poprawa jakości gleby, rotacja upraw i zalesianie pomagają wchłaniać gazy cieplarniane z atmosfery. Jednocześnie lepsze zarządzanie pastwiskami może zwiększyć efektywność produkcji mleka przy jednoczesnym ograniczeniu emisji. Wątkiem, który już od lat zyskuje znaczeniu jest zastosowanie nowoczesnych technologii i już powszechna cyfryzacja. Dotyczy to zarówno gospodarstw rolnych, jak i produkcyjnych. Automatyzacja i inteligentne systemy zarządzania w gospodarstwach jak precyzyjne karmienie krów, czy monitoring zdrowia stada przyczyniają się do zmniejszenia zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych. Od lat sektor przetwórstwa mleka charakteryzuje się zaawansowanym stopniem gospodarki obiegu zamkniętego. Powszechne jest wykorzystanie odpadów z produkcji mleka do dalszego przetwarzania na biopaliwa, paszę dla zwierząt czy nawozy organiczne.

W efekcie sektor mleczarski może nie tylko zmniejszyć swój wpływ na środowisko, ale także aktywnie wspierać transformację energetyczną, stając się częścią zrównoważonego systemu produkcji i konsumpcji energii.

#FunduszePromocji #ekspertmówi

Podziel się swoją opinią